Vizita elevilor seminariști de la Seminarul „Sf. Iosif” din Bacău la Institutul Teologic „Sf. Iosif” din Iași

Comunitatea Seminarului Mare „Sf. Iosif, din Iași s-a bucurat în zilele premergătoare Solemnității Neprihănitei Zămisliri de vizita elevilor seminariști de la Seminarul liceal ,,Sf. Iosif” din Bacău.

Elevii seminarului liceal au fost întâmpinați sâmbătă de comunitatea seminarului, care i-a primit pe aceștia cu multă căldură și ospitalitate. In aceeași zi elevii și studenții au avut parte de un program comun bazat pe activități de cunoaștere și împărtășire cu scopul de a crea noi prietenii și de a întări legătura dintre seminariștii celor două instituții. Seara aceștia s-au rugat împreună în capelă, unde a avut loc ceremonia aprinderii celei de-a doua lumânări a coroanei de Advent.

Punctul de referință al zilei următoare, cea de Duminică, a fost celebrarea Sfintei Liturghii în capela seminarului. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic ,,Sf. Iosif” din Iași. După proclamarea Evangheliei, a urmat cuvântul de învățătură unde Mons. Benone a vorbit despre importanța acestui timp sfânt al Adventului, despre faptul că nu putem avea un Crăciun binecuvântat, unde sa traim adevărata pace, daca nu fructificăm din plin acest timp al Adventului. Apoi pe parcursul zilei elevii seminariști de la Bacău, însoțiți de studenți, au avut ocazia de a vizita împrejurimile Iașului. Seara cu toții au participat la veghea de rugăciune în vederea hirotonirii noilor diaconi, celebrată in Catedrala „Sf. Fecioara Maria Regină”.

Luni, 9 Decembrie toți seminariștii au participat la Sfânta Liturghie celebrată la ora 11 in Catedrala din Iași în cadrul căreia au primit treapta diaconatului cinci tineri.

Seminarul liceal ,,Sf. Iosif,, din Bacau este o instituție de învățământ catolică ce aparține Episcopiei Romano–Catolice de Iași. Prin clasele de seminar, se dorește a oferi tinerilor care au făcut această opțiune, posibilitatea unui discernământ vocațional și o formare spirituală și umană adecvată. De asemenea un număr mare din studenții actuali ai Seminarului din Iași sunt foști elevi ai Seminarului liceal din Bacău.

Să ne rugăm mereu pentru vocații, pentru toți adolescenții și tinerii care simt în inima lor chemarea Domnului, pentru ca raspunzând cu generozitate și dăruire la această chemare, să ducă vestea cea buna a Evangheliei la toate neamurile și să-l preamărească pe Domnul prin viața lor!

Impresii ale elevilor și studenților seminariști:

Experiența trăită la Seminarul din Iași a fost una pe care nu o voi uita prea repede. Mă bucur că am avut această oportunitate de a trăi pentru câteva zile realitatea seminarului mare, oportunitate pe care am așteptat-o cu nerăbdare. Nu am putut să nu admir ospitalitatea și deschiderea preoților formatori și a seminariștilor care ne-au primit cu brațele deschise. Frații noștri mai mari ne-au dat exemplu de trăire a vieții în comuniune. Din aceste zile, am rămas cu o impresie pozitivă, care m-a făcut să-mi doresc mai mult să-i ajut pe oameni să se apropie de Dumnezeu. (Fabian Mitrică, elev seminarist, clasa a X-a)

Aceste trei zile, în care am avut ocazia să mă revăd cu seminariştii de la Bacau, au fost încărcate de trăiri pline de emoție şi de experiențe frumoase, pentru că am putut să împărtăşesc colegilor mei mai mici ceea ce trăiesc aici în seminarul din Iaşi. A fost o ocazie de a creea un moment de comuniune care cu siguranță a realizat un dialog mai strâns între cele două seminarii, şi, chiar mă rog ca şi pe viitor să mai am parte de asemenea experiențe. (Dominic Brandiu, student seminarist, anul I)

Wincent Ostrovschi