Sâmbătă, 19 octombrie, Seminarul nostru a avut parte de o dublă sărbătoare: vizita nunțiului apostolic de România și Republica Moldova, ÎPS Giampiero Gloder, dar și profesiunea de credință a celor 9 viitori diaconi.
Împreună cu seminariștii de la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău l-am întâmpinat în fața Institutului Teologia Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, fiind însoțit de PS Iosif Păuleț, Episcop al Diecezei de Iași, PS Petru Sescu, Episcop Auxiliar și PS Petru Gherghel, Episcop emerit.
A urmat întâlnirea în Aula Magna a Institutului Teologic. Părintele rector, Ștefan Lupu a prezentat planul formativ și academic al Institutului. După acest moment, nunțiul și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul nostru și de a vedea că comunitatea diecezană este plină de vitalitate. Nunțiul și-a arătat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor seminariștilor.
Prima întrebare a fost despre descoperirea vocației sale la Sfânta Preoție. Nunțiul a răspuns că aceasta nu a venit ca o revelație divină, ci mai degrabă s-a conturat prin exemplul a doi preoți pe care el personal i-a cunoscut și care au făcut prin exemplul lor să descopere dorința de a-l sluji pe Dumnezeu pe drumul sacerdotal. A doua întrebare a fost despre problema vocațiilor și cum am putea să le propunem această formă de viață. Excelența sa a mărturisit că este o problemă dificilă cu care se confruntă Biserica, întrucât tinerilor le este frică să își asume această formă de viață. A subliniat faptul că este important să le vorbim despre frumusețea vieții de preot și să îi încurajăm să îl urmeze pe Cristos. A treia întrebare s-a referit la rolul suferinței în viața unui seminarist. ÎPS Gloder a pus în evidență faptul că omul nu își dorește suferința, dar este invitat să o accepte. În viața de seminar suferința are un rol de edificare și ne poate ajuta să ne apropiem de Cristos. A subliniat că suferința face parte din viața unui preot, dar dacă este unită cu suferința lui Cristos devine mai dulce. A patra întrebare a fost despre contribuirea seminariștilor la binele Bisericii și al societății în continuă schimbare. Eminența sa a răspuns că cel mai bun remediu este rugăciunea și un continuu discernământ. A cincea întrebare a făcut referință la problema individualismului. Nunțiul a răspuns că pentru a prevenii individualismul este importantă cultivarea de relații sănătoase atât cu ceilalți cât, mai ales cu Dumnezeu. Ultima întrebare a fost despre importanța dialogului interrelios într-o lume divizată. Excelența sa a subliniat importanța deschiderii față de celălalt, având grijă să îl vestim pe Cristos. La finalul tuturor întrebărilor, ÎPS Gloder a subliniat ascultarea docilă față de voința lui Dumnezeu, chiar și în momentele dificile ale vieții când nu înțelegem planul său, încurajându-ne să ne rugăm Sfântului Iosif și să îi cerem ajutorul în aceste clipe grele.
După conferința din Aula Magna, a urmat Sfânta Liturghie în capela seminarului, prezidată de Nunțiul apostolic. În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a subliniat ascultarea docila față de Duhul Sfânt, care ne ajută să vestim cu mult curaj Cuvântul lui Dumnezeu. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Ștefan Lupu., rectorul Seminarului Diecezan, i-a oferit nunțiului apostolic o stolă cu imaginea Sfântului Iosif, dar și o imagine a crucii din capela seminarului. După Sfânta Liturghie, a urmat profesiunea de credință a viitorilor diaconi, prin care au mărturisit fidelitatea față de credința Bisericii, dar și fidelitatea față de Liturgia Orelor și celibat.
Comunitatea seminarială este recunoscătoare pentru vizita Nunțiului apostolic și, în același timp, este întărită de mărturia celor 9 studenți teologi, care au făcut profesiunea de credință în vederea diaconatului.
Claudiu Ciasăr, anul IV