Vizita unui grup de seminariști la Asociația Umanitară „Il Chicco”

Ziua de 3 decembrie 2019 a reprezentat un moment deosebit pentru seminariștii din anul II de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, care au mers la Asociația umanitară „Il Chicco” tocmai pentru a oferi o mărturie a iubirii lui Dumnezeu, prin faptul de a petrece câteva ore în preajma unor oameni, care nu primesc prea multă atenție din partea societății de astăzi.

Fiind în timpul Adventului, un timp liturgic în care Biserica le propune tuturor fiilor ei, care sunt luminați de Cuvantul lui Dumnezeu, să își îndrepte atenția asupra celor care sunt marginalizați de către societate. seminariștii din anul II, ghidați de părintele profesor și formator Ionuț Eremia Imbrișcă au răspuns acestor provocări pe care Biserica le propune fiilor ei și astfel au decis să petreacă un anumit timp în mijlocul unor astfel de persoane care nu sunt în atenția celorlalți membri și care de regula, nu sunt căutați de ceilalți oameni și practic își trăiesc viața doar în grupuri constituite doar de către cei care se află în situații asemanatoare. Astfel seminariștii au ajuns in jurul orei 16 la sediul asociației umanitare și au stat pana la ora 19. În tot acest timp, seminariștii au fost înconjurați de beneficiarii acestei asociații. Beneficiarii, provenind din centrele de plasament și de cele mai multe ori din cauza tratamentelor rele pe care le-au primit în aceste centre, au dobândit anumite dizabilități. De asemenea, asociația umanitară le oferă acestora un cadru de tip familial, unde sunt ajutați să se reintegreze în societate. În cele câteva ore, pe care seminariștii le-au petrecut în mijlocul membrilor acestei asociații, au avut prilejul de a se întâlni cu președintele asociației, doamna Carmen Scripcaru care nu a ezitat în a le povesti seminariștilor cum a început să se preocupe de astfel de persoane.

De la inceputul întâlnirii, seminariștii au remarcat atmosfera de familie care domnea între persoanele care fac parte din asociație. Mărturia de credință a seminariștilor s-a concretizat și prin câteva momente artistice, timp în care s-au perindat pe buzele tuturor atat cântece de voie bună, cât și colinde. Pe lângă momentele artistice, seminarișii au organizat și câteva jocuri și dansuri la care beneficiarii au fost bucuroși să ia parte. Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de rugăciune pe care beneficiarii îl obișnuiesc să-l facă seara, iar seminariștii au fost incantați de a participa la aceste momente de rugăciune și comuniune.

Asociația umanitară „Il chicco” este o organizație de voluntari, non-guvernamentală, non-profit, care are scopul de a oferi servicii profesioniste de ocrotire, îngrijire, abilitare, reabilitare, educație și pregătire în vederea integrării socio-profesionale a persoanelor dezavantajate social.

Mai multe detalii despre această organizație le puteți găsi și pe site-ul fundației: http://www.asociatiaumanitarailchicco.org/ro/il-chicco/

Impresii ale seminariștilor:

Experiența de la casa „Il Chicco” din Bârnova a fost și va rămâne pentru mine ceva deosebit. Am întâlnit persoane simple, care deși suferă de anumite boli, sunt mereu zâmbitoare, primitoare, energice și știu mereu să se bucure din orice lucru, chiar și din cele mai mici gesturi. Acolo am învățat că putem face oamenii fericiți chiar numai stând cu ei și apropiindu-ne de ei. Este ceva minunat care nu poate fi ușor descris în cuvinte. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost acest mod al lor de a trăi și de a se bucura unul de prezența celuilalt. Îndrăznesc să spun că o astfel de experiență ne poate ajuta pe fiecare dintre noi sa creștem și nu pot decât să îi încurajez și pe alții să aibă curajul de a se apropia de astfel de persoane, care aparent par a fi „inferioare” celorlalți, dar simplitatea și modul lor de a trăi te lasă fără cuvinte. (Alin Florin Balint).

Vizita în familia ,,Il Chicco'' din localitatea Bârnova a fost o experiență pe care nu cred că o voi uita curând sau vreodată. Căldura și ambientul familial cu care am fost întâmpinați a trezit în noi o emoție pe care este greu să o prezinți doar în câteva rânduri. Energia, zâmbetul și bucuria de pe chipurile lor nu au fost împiedicate de greutățile cu care se confruntă, iar noi cât și ei, am profitat la maxim de timpul petrecut împreună împărtășind experiențe, talentele artistice de dans, muzică și artă teatrală. M-am întors în comunitatea seminarială cu energia pe care ei mi-au oferit-o și nu am ezitat să le vorbesc și altora despre această familie pe care am avut privilegiul să o cunosc. (Dragoș Celestin Burcă).

Se spune că fericirea stă în lucrurile simple, iar simplitatea îl înnobilează pe om. Cu adevărat pot spune că am simțit această bucurie interioară, în cele câteva momente pe care le-am petrecut alături de oamenii din fundația „Il Chicco”. Modul lor de a se bucura din lucrurile simple, din lucrurile mărunte cărora noi poate nu le dăm nicio importanță și le considerăm doar amănunte m-a impresionat și mă bucur că prin activitățile pe care le-am desfășurat împreună cu ei, prin dansurile, cântecele și colindele pregătite de noi, am reușit să punem un zambet sincer pe fețele lor (Wincent Ostrovschi).

Mihai Ispas