Zi de reculegere

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019, în ziua comemorării sfântului apostol Andrei, studenții Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au avut parte de o zi de reculegere ghidată de părintele Ștefan Socaciu, care activează în Dieceza de Chișinău.

Rolul unei zile de reculegere este acela de a ne opri pentru puțin timp din preocupările noastre zilnice și de a oferi spațiu și timp întâlnirii cu Domnul, prin meditație, rugăciune și aprofundarea Cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea practica unei astfel de zile poate constitui o pauză revigorantă și întăritoare pentru spirit, în mijlocul împrăștierii provocate de viața de zi cu zi, ajungând astfel la o mai mare intimitate cu Dumnezeu.

Prin cele trei meditații, părintele Ștefan ne-a invitat să aprofundăm tema  preotului ca om integru, chemat să trăiască în mijlocul oamenilor, dându-l de mai multe ori ca exemplu în acest sens pe Sfântul Ioan Paul al II-lea, modelul preotului integru.

De asemenea această zi a fost și o zi pregătitoare pentru studenții anului III, care mâine vor fi admiși printre candidații pentru ordinele sacre, îmbrăcând astfel haina preotului, reverenda, și exprimându-și în mod public dorința de a-l sluji pe Domnul pe calea sfintei Preoții.

Această zi înălțătoare s-a încheiat cu binecuvântarea coroanei de Advent, aprinderea primei lumânări, cea a Profetului, și recitarea solemnă a Vesperelor, mulțumindu-i astfel Domnului pentru toate harurile sale.

Wincent Ostrovschi