Zi de reculegere pentru seminarişti

Zi de reculegere pentru seminarişti

Alături de Domnul și de slujitorii săi pășim în sesiune.Vineri seara, 1 iunie 2018, alături de pr. Paul Valerian Țîmpu am început o zi de reculegere. Părintele Valerian le-a pregătit seminariștilor trei meditații prin care seminariștii să conștientizeze nevoia de reculegere și de rugăciune în fața tuturor evenimentelor vieții, făcând bineînțeles referință în primul rând la cele două mari evenimente ce vor avea loc în scurt timp, sesiunea și vacanța. În cadrul meditației de vineri seara tematica principală a fost aceea a sensului reculegerii, acela al sintonizării omului cu Dumnezeu, cu sursa vieții sale.

În dimineața de sâmbătă, 2 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii de dimineață seminariștii au putut experimenta această întâlnire cu Dumnezeu cu care trebuie să intre în armonie pe care o căutăm și prin reculegere, dar au avut și privilegiul de a-i avea aproape pe câțiva dintre cei care l-au întâlnit pe Domnul în Sfânta Preoție, și au primit misiunea de a-i învăța pe cei care sunt pe calea spre preoție să-l întâlnească pe Domnul: părinții formatori ai Seminarului Romano-Catolic de Alba-Iulia. Dintre aceștia vicerectorul seminarului de Alba-Iulia a prezidat Jertfa Euharistică, iar rectorul aceluiași seminar le-a oferit seminariștilor ieșeni un scurt cuvânt de învățătură despre autoritate, proiectând autoritatea învățăturii lui Isus, asupra casei în care candidații la preoție asimilează această învățătură.

Programul primei jumătăți a zilei a continuat cu o meditație a pr. Valerian despre importanța rugăciunii care trebuie înțeleasă conform cu scopul ei, acela de a-l pune pe om, pe seminarist, în permanentă legătură și armonie cu cel care este izvorul vieții și al bucuriei noastre, și totodată cel care ne-a chemat la preoție.

Meditația asupra legăturii cu Domnul, mai ales pentru aceia care au fost chemați de el la o misiune specială a fost continuată în programul de după-amiază când părintele predicator le-a oferit seminariștilor ca imbold pe mai departe sfatul de a trăi cu bucurie viața în Cristos, nu doar în seminar, nu doar în sesiune, ci și în vacanță, atunci când vocația și trăirea ei depinde în primul rând seminarist și de poziția sa în fața Domnului.

 

Fechetă Ciprian