Ziua socială a studenților: Fenomenul CRIZĂ: cauze, semnificaţii, soluţionări - locul şi rolul Bisericii

 

Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi a găzduit sâmbătă, 20 februarie 2021, a noua ediţie a Zilei Sociale pentru Studenţi (ZSS) organizată cu participare on-line de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în colaborare cu Oficiul pentru Pastoraţia Universitară a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi Asociaţia Studenţilor Catolici din Iaşi. Moderatorul acestui eveniment a fost lect. univ. dr. pr. Fabian Doboş.

Activitatea a fost deschisă de cuvântul de bun venit al pr. Fabian Doboş, moderatorul evenimentului, care a introdus primul conferenţiar pe ordinea de zi, pr. Eduard Patraşcu cu tema: "Realitatea crizei în Sfânta Scriptură - mărturia profetică". Plecând de la explicarea terminologică a cuvintelor profet şi criză, a evidenţiat momentele de criză din Sfânta Scriptura. Apoi a demonstrat caracterul profund al profetului, care nu este legat de autoritatea politică sau de constrângerile materiale. Aceştia, în ciuda crizelor interioare sau externe prin care au trecut, şi-au îndeplinit misiunea primită de la Dumnezeu, în numele cărora ei vorbesc.

Cea de-a doua conferinţă a fost a lui Vlad Ropotică, masterand la Facultatea de Teologie, cu tema: "Faţă în faţă cu realitatea crizei - o abordare ştiinţifică-istorică". Începând cu un elogiu adus istoriei, a explicat caracteristicile crizei folosind primele trei litere ale alfabetului: orice criză are drept cauză o anumită acumulare, este bruscă şi are diverse consecinţe care nu pot fi plănuite. Apoi a scos în evidenţă anul 1968, care a fost plin de crize interne, de revoluţii şi de intervenţii ale papei.

La ora 12.00, PS Iosif Păuleţ a prezidat Sfânta Liturghie. Cuvântul de învăţătură ne-a fost oferit de pr. dr. Lucian Farcaş, profesor al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul UAIC. Folosindu-se de evenimente reale, el a subliniat faptul că toţi oamenii, fie ei chiar şi persoane consacrate, pot avea parte de crize, iar singurul mod de a trece peste aceste crize este ajutorul celorlalţi, pe de o parte, şi încrederea în Dumnezeu, pe de altă parte.

În programul de după-amiază la ora 14.00 a urmat conferinţa pr. dr. Iulian Robu Gabriel, părinte formator şi profesor în cadrul seminarului, cu tema: "Trăieşte şi Biserica realitatea crizei în domeniul credinţei?" În prima parte a conferinţei, numită criza în Biblie, a evidenţiat modul prin care Iob şi Sfântul Petru au trecut peste situaţiile nefaste din viaţa lor şi, de asemenea, primarea credinţei din viaţa lor. În a doua parte, numită criza în viaţa credincioşilor, ne-a îndemnat să folosim drept armă împotriva secularizării virtutea speranţei, nivelul potenţialei noastre deschideri la revelaţie.

La ora 15.00 a urmat conferinţa pr. Gabriel Hălănduţ, părinte profesor în cadrul seminarului, cu tema: "În situaţie de criză, unde se regăseşte gândirea creştinului?" A început prin definirea crizei ca fiind un moment deosebit, manifestat la exterior, care intervine de obicei în viaţa unei comunităţi sau a unui individ, dându-i peste cap echilibrul şi mecanismele obişnuite de funcţionare, determinând-o să acţioneze. Apoi a subliniat modul in care marele gânditor René Descartes a înţeles criza. Pe urmă a încercat să ofere o posibilă cauză teoretică a multiplelor cauze practice.

La ora 16.00 cei prezenţi au fost împărţiţi pe două grupe de workshop pentru a dezbate următoarele aspecte: "Criza în zona culturală" şi "Criza în Biserică". Toate lucrările atelierelor au fost moderate de lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaş, în colaborare cu părinţii diaconi: David Eduard şi Iosif Fechet.

Programul zilei a fost încheiat cu un microconcert vocal-instrumental susţinut de studenţi ai Conservatorului din Iaşi, coordonat de pr. Robert Râtan, responsabilul cu muzica sacră în dieceză.

Marius Gherghel