A doua sesiune de admitere la Seminarul Mare Diecezan din Iaşi (6-8 septembrie 2021)

Seminarul Mare Diecezan "Sfântul Iosif" din Iaşi îşi deschide pentru a doua oară, anul acesta, porţile pentru a primi tineri dornici să înceapă un itinerar de formare la sfânta Preoţie.

Dragi tineri,

Urmând exemplul lui Isus Bunul Păstor, preotul diecezan este chemat să fie un om al milostivirii şi al compasiunii, apropiat de popor şi slujitor al tuturor. Cu aceste cuvinte descrie Papa Francisc misiunea şi identitatea preotului.

De-a lungul timpului, chemarea Bunului Păstor a răsunat în sufletele oamenilor şi mulţi au răspuns cu generozitate la invitaţia de a-l urma. Îi mulţumim Bunului Păstor că în continuare cheamă tineri care să-l urmeze pe calea slujirii preoţeşti. Iniţiativa este a lui, a lui Dumnezeu. Omul este cel care răspunde şi primeşte darul chemării la dăruirea de sine întru sfânta Preoţie.

Sesiunea de vară pentru admiterea la Seminarul diecezan Sf. Iosif din Iaşi

Pe 13 iulie a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași prima sesiune de admitere la Seminar. În această zi, începând cu ora 10:00, fiecare din cei nouă candidați, a avut un colocviu vocațional în fața Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului și a părinților formatori, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă și pr. Iulian Gabriel Robu. Domnul să-i primească pe noii candidați și să-i însoțească pas cu pas pe drumul formării lor.

Câteva impresii ale unora dintre participanţi:

- „Sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru posibilitatea de a mă înscrie in seminar” (Ciasăr Claudiu)

- „Pentru mine aceasta zi a fost un pas in drumul discernământului vocațional început la seminarul mic din Bacău” (Ionut Robu Irinel)

Hirotonirea a zece noi preoţi

În Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, 10 tineri au fost hirotoniţi întru Preoţie prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, joi, 24 iunie 2021, în sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, la Liturghia de la ora 11.00. Celebrarea a putut fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, şi la ERCIS FM, anticipată de o ediţie specială care a început la ora 9.00.

O zi pe tărâmul Hușilor

Înainte de sesiunea de vară, în ziua de 29 mai 2021, seminariștii institutului împreună cu părinții formatori și spirituali au avut parte de o ieșire, în care s-au vizitat mai multe biserici din dieceză. Ziua  a început cu vizitarea bisericii Fericitul Ieremia din Tomești,prezentată foarte frumos  de  părintele  paroh Iosif Tiba.  Apoi,   la  Huși, parohia   Sfântul Anton s-a celebrat sfânta liturghie, împreună cu comunitatea parohială. După-amiază, vizita a continuat în parohia Huși-Corni, care are  o  biserică  foarte frumoasă închinată Fecioarei Maria. Un moment aparte a fost vizitarea unei crame, unde ghizii ne-au oferit posibilitatea cunoaște câte ceva despre degustarea vinurilor.   Ziua   s-a   încheiat   prin   vizitarea   bisericii   Sfinții   Petru   și   Paul   din Răducăneni, unde ne-am rugat Fecioarei Maria litania bavareză, mulțumindu-i Domnului pentru această zi.