Liturghia de deschidere a anului academic 2021-2022

Vineri, 1 octombrie 2021, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus care este Patroana secundară a Seminarului Major „Sfântului Iosif” din Iași, ca în fiecare an, a avut loc deschiderea anului academic pentru seminariști. Acest eveniment a fost marcat de o Sfântă Liturghie solemnă în capela seminarului prezidată de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași. La acest eveniment a participat PS Petru Gherghel, Episcop Emerit de Iași, pr. Daniel Bulai ca reprezentant al Arhidiecezei de București, și întregul corp profesoral și formativ al seminarului în frunte cu noul rector, pr. Ștefan Lupu.

Exerciții spirituale pentru seminariști

În perioada 26-30 septembrie seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, au parcurs câteva zile de exerciții spirituale coordonate de pr. Cristian Diac, în vederea începerii unui nou an formativ.

A doua sesiune de admitere la Seminarul Mare Diecezan din Iaşi (6-8 septembrie 2021)

Seminarul Mare Diecezan "Sfântul Iosif" din Iaşi îşi deschide pentru a doua oară, anul acesta, porţile pentru a primi tineri dornici să înceapă un itinerar de formare la sfânta Preoţie.

Dragi tineri,

Urmând exemplul lui Isus Bunul Păstor, preotul diecezan este chemat să fie un om al milostivirii şi al compasiunii, apropiat de popor şi slujitor al tuturor. Cu aceste cuvinte descrie Papa Francisc misiunea şi identitatea preotului.

De-a lungul timpului, chemarea Bunului Păstor a răsunat în sufletele oamenilor şi mulţi au răspuns cu generozitate la invitaţia de a-l urma. Îi mulţumim Bunului Păstor că în continuare cheamă tineri care să-l urmeze pe calea slujirii preoţeşti. Iniţiativa este a lui, a lui Dumnezeu. Omul este cel care răspunde şi primeşte darul chemării la dăruirea de sine întru sfânta Preoţie.

Sesiunea de vară pentru admiterea la Seminarul diecezan Sf. Iosif din Iaşi

Pe 13 iulie a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași prima sesiune de admitere la Seminar. În această zi, începând cu ora 10:00, fiecare din cei nouă candidați, a avut un colocviu vocațional în fața Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului și a părinților formatori, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă și pr. Iulian Gabriel Robu. Domnul să-i primească pe noii candidați și să-i însoțească pas cu pas pe drumul formării lor.

Câteva impresii ale unora dintre participanţi:

- „Sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru posibilitatea de a mă înscrie in seminar” (Ciasăr Claudiu)

- „Pentru mine aceasta zi a fost un pas in drumul discernământului vocațional început la seminarul mic din Bacău” (Ionut Robu Irinel)

Hirotonirea a zece noi preoţi

În Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, 10 tineri au fost hirotoniţi întru Preoţie prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, joi, 24 iunie 2021, în sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, la Liturghia de la ora 11.00. Celebrarea a putut fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, şi la ERCIS FM, anticipată de o ediţie specială care a început la ora 9.00.