Prima zi a săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Luni, 18 ianuarie 2021, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, la ora 17.00 Excelența Sa Mons. Iosif Păuleț, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a celebrat primul moment de rugăciune din cadrul Octavei pentru Unitatea Creștinilor.

Pentru acest an materialul a fost pregătit de către Comunitatea de la Grandchamp din Elveția cu tema „Rămâneți în iubirea mea și veți aduce mult rod” (In 15,5). Este marea dorință a lui Dumnezeu, exprimată de Isus: să ne întoarcem la el și să rămânem în el. El ne așteaptă neobosit, sperând că, uniți cu el în iubire, vom da roade de viață pentru toți. 

Celebrarea prezidată de ES Mons. Iosif Păuleț a început prin cuvântul de salut adresat celor prezenți, inclusiv credincioșilor din diferite confesiuni. Fiind un moment de rugăciune specială, primul pas făcut a fost acela de a ne deschide inimile pentru a-l primi pe Duhul Sfânt, Duhul rugăciunii care să spargă barierele egoismului nostru și să sădească în noi spiritul smereniei și al părerii de rău pentru păcatele noastre. Apoi a urmat proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Prima lectură a relatat evenimentul chemării lui Abraham. În cadrul Evangheliei a fost proclamată chemarea apostolilor, relatată de evanghelistul Ioan. Plecând de la această pericopă pr. Ionuț Eremia Imbrișcă (părinte formator în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași) ne-a oferit tuturor un cuvânt de învățătură care a scos în evidență mesajul central al evangheliei, acela de a-l urma pe Isus. Trebuie să raspundem acestei chemări, indiferent de trecutul nostru, indiferent de diferențele dintre noi și indiferent de convingerile noastre. Renunțând la fundamentalismele noastre, ne vom putea apropia mai mult de ceilalți frați. În acest fel îl vom putea urma împreună pe Isus. Totodată, pr. Ionuț a evidențiat printr-o scurtă poveste relația noastră cu Dumnezeu: cu cât ne lăsăm mai mult absorbiți de el cu atât mai mult vom fi mai aproape de el și vom putea ajunge, în cele din urmă, la o adevărată și desăvârșită unitate. 

Au urmat apoi două momente de comuniune: recitarea Crezului Niceeno-Constantinopolitan și a rugăciunii Tatăl nostru. În încheiere Preasfințitul Iosif Păuleț i-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru aceste clipe binecuvântate, iar celor prezenți le-a cerut să nu se descurajeze din cauza faptului că unirea nu se întâmplă imediat, ci să continue aceste zile de rugăciune, căci realizarea unității va veni când va fi timpul stabilit de Dumnezeu.

A fost un minunat moment de har în care am putut simți împreună prezența divinității între noi, frați ai credinței în Dumnezeu.

Gherghel Marius