Hirotonirea diaconală

Miercuri, 8 decembrie 2021, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala din Iași, șapte dintre seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași din ultimul an de formare, au fost hirotoniți de către PS Iosif Păuleț diaconi. Acești șapte tineri sunt: Alexandru Albu (Piatra Neamț), Mihai Chichiriță (Buhonca), Bogdan Enășoae (Gherăești), Eusebiu Iulian Relea (Butea), Alexandru Sergiu Robu (Săbăoani), Octavian Sescu (Săbăoani) și Silviu Marian Șaran (Bacău).

Sfânta Liturghie fost prezidată de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași. Împreună cu el în altar au mai fost PS Petru Sescu (Episcop Auxiliar de Iași), PS Petru Gherghel (Episcop Emerit de Iași), pr. Eduard Giurgi (Oficiul pentru Cler al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București), părinții formatori și profesori din cadrul Seminarului, preoți din parohiile candidaților și din dieceză. Iar de la această sărbătoare nu aveau cum să lipsească familiile candidaților la diaconat, atât cele de acasă, cât și cea a confraților seminariști care au asigurat cântarea, dirijați fiind de pr. Robert Râtan.

Ca în fiecare an, o astfel de ocazie stârnește nespusă bucurie, atât pentru cei prezenți, cât și pentru cei care se vor înfrupta din roadele sădite în aceste vocații sacerdotale de Dumnezeu. Unul dintre aceste fructe spirituale, după cum sublinia PS Petru Sescu la predică, este regăsirea sensului vieții. Lumea în care trăim este într-o continuă secătuire de sens, iar noi ca și creștini, și mai ales acești noi diaconi, au misiunea de a da mărturie despre adevăratul sens al vieții. Privind la Maria, cea pe care o celebrăm în data de 8 decembrie, trebuie să înțelegem că sensul vieții nu vine de la oameni, reducându-se la cât de util este individul pentru alții. Sensul vieții izvorăște de la dătătorul de viață, Dumnezeu. Sensul vieții stă în demnitatea omului și în iubirea lui Dumnezeu. Pentru a păstra acest sens al vieții trebuie să nu pierdem legătura cu cel care ni-l oferă, cu Dumnezeu. De aceea invitația adresată candidaților la diaconat, ca și nouă tuturor este aceea de a învăța să ne rugăm și de a-i învăța și pe alții, pentru ca lumea de astăzi să redescopere sensul ei.

Iar pentru acest motiv, ca și pentru multe altele, printre care binecuvântarea cu șapte noi diaconi, trebuie să-i arătăm recunoștință lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, la finalul celebrării, au curs mulțumirile: din partea episcopului, din partea reprezentatului Arhidiecezei de București care a privit în special la Silviu Șaran care va sluji acolo și din partea tuturor celor prezenți.

Sărbătoarea din această zi este într-adevăr un motiv de bucurie, ca și unul de speranță pentru seminariștii care pășesc din urmă pe aceeași cale, și speranță pentru biserica locală pe care Dumnezeu o binecuvântează cu vocații la Sfânta Preoție.

Ciprian Fechetă