Hirotonirea a zece noi preoţi

În Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, 10 tineri au fost hirotoniţi întru Preoţie prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, joi, 24 iunie 2021, în sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, la Liturghia de la ora 11.00. Celebrarea a putut fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, şi la ERCIS FM, anticipată de o ediţie specială care a început la ora 9.00.

La Liturghia de hirotonire PS Iosif Păuleţ i-a avut alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iaşi, Mons. Benone Farcaş, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, pr. Paul Budău, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" şi decan de Iaşi, Mons. Ionuţ Strejac, care lucrează la Vatican în Secretariatul de Stat, pr. Isidor Iacovici, director naţional pentru îngrijirea pastorală a migranţilor romano-catolici români din Italia, dar şi profesori şi formatori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, unde au studiat candidaţii, preoţi din ţară şi străinătate. Au fost 135 de preoţi. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinţi şi apropiaţi ai candidaţilor, călugări şi călugăriţe, precum şi mai mulţi credincioşi.

Părinţii diaconi, ca pregătire spirituală pentru hirotonirea întru prezbiterat, au făcut exerciţiile spirituale în perioada 16-22 iunie, la Mănăstirea carmelită din Luncani (Bacău), coordonator fiind părintele Cristian Diac, redactor la Oficiul pentru Comunicaţii Sociale.

Miercuri, 23 iunie, părinţii diaconi au depus în prezenţa PS Iosif Păuleţ profesiunea solemnă de credinţă şi jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, cu emoţia apropiatului moment aşteptat ani de zile: hirotonirea ca preoţi ai Bisericii Romano-Catolice.

Joi, fiind şi sărbătoarea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioşi veniţi pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur şi simplu dornici să fie alături de cei zece diaconi, ce urmau a fi hirotoniţi preoţi.

La ora 10.55 a pornit procesiunea având în faţă crucea procesională, urmată de ministranţii care duceau lumânările, lectorii şi acoliţii, apoi au urmat diaconii, vizibil cuprinşi de emoţie, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi. Ceilalţi preoţi erau deja prezenţi în catedrală.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleţ i-a salutat pe oaspeţii de seamă, într-un mod special pe candidaţii la Preoţie, pe toţi credincioşii prezenţi în catedrala din Iaşi, dar şi pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin ERCIS Media şi ERCIS FM.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iaşi, Mons. Benone Farcaş, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitaţi să se apropie de altar, cei zece candidaţi răspunzând "Prezent!" la auzirea numelui şi făcând un pas în faţă.

Cuvântul de învăţătură a fost adresat de PS Iosif Păuleţ, care, în introducere a vorbit despre sărbătoarea zilei, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, şi despre rolul său în istoria mântuirii, amintind că Biserica declară că "nimeni dintre cei născuţi din femeie nu este mai mare decât Ioan". Păstorul Diecezei de Iaşi, îndreptându-se către candidaţii la Preoţie, a subliniat trei calităţi ale Sfântului Ioan, care pot să îi ajute pe toţi în trăirea vieţii de credinţă, în special pentru împlinirea "împlinirea ministerului sacerdotal pe care îl începeţi astăzi": 1. Ioan - model şi icoană a preotului; 2. Ioan - omul speranţei; 3. Ioan - omul umilinţei. Vorbind despre exemplul umilinţei lui Ioan Botezătorul, PS Iosif i-a îndemnat pe diaconi: "Asemenea Sfântului Ioan, dragi tineri diaconi, aveţi misiunea de a privi mereu spre Cristos şi de a-l pune mereu în centru. Lumea vă va căuta, probabil vă va iubi şi aprecia. Dar nu uitaţi că nu trebuie să-i adunaţi pe oameni atât în jurul vostru, cât mai ales în jurul lui Cristos. Fiţi slujitori umili ai lui Cristos, preocupaţi mereu de binele Bisericii - darul cel mai scump al lui Cristos, pe care el îl aşază astăzi în mâinile voastre". În încheiere, Preasfinţitul Iosif i-a invitat pe toţi cei prezenţi să se unească în mulţumirea către Dumnezeu "pentru darul pe care îl face astăzi Bisericii noastre locale, pentru aceşti tineri diaconi... pentru ei şi pentru familiile lor, care au ştiut să cultive germenii vocaţiei... pentru toţi cei care i-au însoţit de-a lungul timpului cu rugăciunile lor... pentru cei care i-au pregătit pentru Sfânta Preoţie".

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidaţii au declarat înaintea poporului că vor să-şi asume misiunea preoţiei, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare şi respect. În timp ce aspiranţii la preoţie erau prosternaţi cu faţa la pământ, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", care a susţinut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinţilor". A urmat apoi impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniţi au îmbrăcat stola şi ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena şi potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredinţându-le patena şi potirul pentru jertfa euharistică, PS Iosif Păuleţ s-a adresat candidaţilor cu aceste cuvinte: "Primeşte darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ţi seama de ceea ce vei săvârşi, fii pătruns de ceea ce vei face şi orânduieşte-ţi viaţa după misterul crucii Domnului".

La finalul Sfintei Liturghii, pr. David Eduard-Cristian, în numele tuturor celor zece preoţi nou-sfinţiţi, i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la Sfânta Preoţie, dar şi tuturor celor care i-au susţinut pe acest drum al formării şi care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.

La sfârşitul celebrării, fiind invitat să ia cuvântul, PS Petru Gherghel le-a vorbit noilor preoţi despre ce constituie cu adevărat frumuseţea bisericii. Oricât de frumoasă ori mare ar fi o biserică sau o catedrală, artistic ori arhitectonic vorbind, "niciodată biserica nu este mai frumoasă decât când este plină... Lumea nu va fi cu adevărat frumoasă... dacă nu ne vom strădui s-o facem frumoasă... Şi biserica noastră - şi orice biserică, şi mai ales dieceza noastră - va fi mereu frumoasă când va fi plină de astfel de slujitori, preoţi consacraţi, care îl cinstesc pe Dumnezeu şi poartă în lume mesajul său... Biserica trebuie şi va fi frumoasă dacă vom şti noi s-o umplem cu duhul iubirii lui Dumnezeu, aşa cum a făcut Ioan Botezătorul pe care noi l-am amintit astăzi... Să faceţi bisericile noastre să fie pline şi frumoase de credincioşi, ca şi dieceza noastră".

După aceste momente, PS Iosif Păuleţ le-a încredinţat noilor preoţi actul de hirotonire, jurisdicţia pentru ascultarea spovezilor şi numirea pentru începutul misiunii preoţeşti.

Alături de episcopi, preoţii nou-sfinţiţi au împărţit binecuvântarea specială la sfârşitul Liturghiei.

Celebrarea hirotonirii preoţeşti a fost transmisă de către echipa ERCIS Media, în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iaşi, dar şi prin Radio ERCIS FM.

Bucuria noilor preoţi a continuat şi după Sfânta Liturghie. Părinţii, fraţii, rudele, foştii colegi şi prietenii s-au strâns în jurul noilor preoţi, pentru ca să-i felicite. O bucurie specială au simţit, cu siguranţă, şi părinţii acestor noi preoţi. Se vedea pe chipurile credincioşilor bucuria şi speranţa că aceşti noi tineri vor fi alţi păstori care să-i îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt şi faptă.

Toţi preoţii nou-sfinţiţi urmează ca în zilele următoare de sărbătoare să celebreze prima Sfântă Liturghie în localităţile natale.

Alţi trei diaconi care au studiat la acelaşi institut vor fi hirotoniţi preoţi sâmbătă, 26 iunie, ora 10.00, în Catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti, pentru Arhidieceza de Bucureşti. Marţi, 29 iunie, în sărbătoarea "Ss. Petru şi Paul", în capela Institutului Teologic-Romano-Catolic Franciscan din Roman, şase fraţi franciscani vor fi hirotoniţi întru preoţie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ.

Îi însoţim cu rugăciunile noastre pe aceşti noi zece preoţi, ca bunul Dumnezeu să-i însoţească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoţi buni şi sfinţi.

Pr. Adrian Blăjuţă

* * *

Numirile preoţilor nou-sfinţiţi (de la 1 august 2021), pentru Dieceza de Iaşi:

  • Antili Liviu-Leonard (din Parohia Tămăşeni) - vicar parohial la Bacău "Înălţarea Sfintei Cruci"

  • Budău Narcis-losif (din Parohia Satu Nou - BC) - vicar parohial la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

  • David Eduard-Cristian (din Parohia Tuta) - vicar parohial la Iaşi "Adormirea Maicii Domnului"

  • Dămătărc Toma (din Parohia Roman "Sfânta Tereza") - vicar parohial la Mărgineni

  • Doboş Claudiu-Ignaţiu (din Parohia Valea Seacă) - vicar parohial la Bijghir

  • Gundel Richard-Mihai (din Parohia Gura Humorului) - vicar parohial la Tămăşeni

  • Minac Ionuţ-Lucian (din Parohia Piatra Neamţ "Sfântul Iosif Muncitorul") - vicar parohial la Rădăuţi

  • Păuleţ Marian (din Parohia Pildeşti) - vicar parohial la Bacău "Sfântul Nicolae"

  • Simon Ştefan-Emanuel (din Parohia Şcheia) - vicar parohial la Nicolae Bălcescu

  • Talaz Adrian (din Parohia Arini) - vicar parohial la Traian (Bc)

* * *

Impresii ale preoţilor nou-sfinţiţi:

  • "Au fost momente unice, pline de emoţii şi, în acelaşi timp, pline de bucurie. Astăzi am simţit mai mult ca niciodată prezenţa lui Dumnezeu în viaţa mea şi că într-adevăr el m-a ales. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru darul sfintei Preoţii, pe care l-am primit astăzi şi cu această ocazie vă rog să vă rugaţi pentru colegii mei şi pentru mine pentru a fi preoţi buni şi sfinţi după Inima lui Isus" (Pr. Richard-Mihai Gundel).

  • "N-am cuvinte pentru a putea descrie bucuria care mi-a cuprins inima. Dumnezeu a privit spre mine, mi-a pătruns viaţa, m-a chemat şi m-a ales. Mi-a încredinţat un dar atât de mare, taina sfintei Preoţii, care trebuie să devină dăruire şi slujire, prin Biserică. Este o misiune responsabilă care trebuie să aducă rod de viaţă veşnică. Îl rog pe Cristos, Marele Preot, la a cărui preoţie m-a făcut părtaş, să mă călăuzească pentru a împlini voinţa lui Dumnezeu Tatăl, spre mântuirea tuturor oamenilor. Mulţumesc din inimă tuturor celor care au contribuit la formarea mea umană, spirituală, intelectuală şi pastorală. De asemenea, mulţumesc şi tuturor binefăcătorilor mei. Iar vouă, tuturor, vă cer să vă rugaţi pentru mine! Uniţi în rugăciune!" (Pr. Marian Păuleţ).

  • "Pentru mine ziua de astăzi a fost una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea. Am văzut din nou cum Dumnezeu rămâne fidel în ciuda tuturor infidelităţilor mele, ba mai mult mi-a dăruit puterea sa. De aceea, cel mai bine ar putea descrie starea mea psalmistul: «Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lua potirul mântuirii şi voi invoca numele Domnului»» (Ps 116,12-13)" (Pr. Ionuţ-Lucian Minac).

  • "Ziua de azi? Bucuria încununării unui drum lung şi emoţia începuturilor. Dar a fost o emoţie diferită de altele. În momentul prosternării am lăsat toate în mâinile lui Dumnezeu. Mă bucur că cei dragi şi o parte din comunitate mi-au fost alături. Datorită rugăciunilor şi jertfelor lor drumul meu a fost susţinut întotdeauna. Domnul să-i răsplătească pe toţi binefăcătorii mei! Îmi doresc o preoţie după inima lui Dumnezeu. De aceea, mă încredinţez rugăciunilor poporului lui Dumnezeu! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!" (Pr. Eduard-Cristian David).

  • "Îmi este greu să descriu în cuvinte ceea ce am trăit astăzi, în această zi minunată în care am fost hirotonit preot, să descriu sentimentele care m-au copleşit, însă un lucru pot spune cu siguranţă: ziua sfinţirii mele este şi va fi cea mai importantă şi cea mai frumoasă zi din viaţa mea, pentru că Domnul şi-a îndreptat privirea sa milostivă, privirea sa paternă spre nevrednicia mea şi mi-a oferit cel mai frumos dar: Preoţia. Au fost momente pline de har şi de binecuvântare, de fericire şi recunoştinţă, de aceea mă întreb şi eu împreună cu psalmistul: «Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?» Şi răspund, folosindu-mă de cuvintele aceluiaşi psalm: «Voi lua potirul mântuirii şi voi invoca numele Domnului» (Ps 116,12-13). Prin celebrarea zilnică a jertfei euharistice îi voi mulţumi Domnului toată viaţa pentru darul sfintei Preoţii" (Pr. Claudiu-Ignaţiu Doboş).

  • "Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că, fără vrednicia mea, mi-a oferit darul sfintei Preoţii. Sunt copleşit de gândul că mi-a fost încredinţată puterea preoţească: de acum voi celebra sacramentele, în mod special Euharistia, Reconcilierea, Ungerea bolnavilor; prin impunerea mâinilor va coborî Duhul Sfânt asupra darurilor de pâine şi vin pentru a fi transformate în trupul şi sângele lui Cristos; prin mine, Dumnezeu va ierta păcatele oamenilor. Sunt câteva din misiunile la care sunt chemat ca slujitor al Domnului. Plec la drum cu încredere şi speranţa că, dacă am fost chemat la această slujire, Dumnezeu, în Providenţa sa, va avea grijă să-mi ofere instrumentele necesare în misiunea de ucenic, pentru ca toate să fie spre slava lui" (Pr. Ştefan-Emanuel Simon).

  • "«Cu drag îţi voi aduce jertfă, voi lăuda numele tău, Doamne, pentru că este bun» (Ps 54,8). În această zi minunată şi specială din viaţa mea îi mulţumesc lui Dumnezeu şi Sfintei Fecioare Maria pentru momentele înălţătoare trăite în cadrul hirotonirii sacerdotale. Ziua sfinţirii ca preot a fost pentru mine experienţa bunătăţii infinite a lui Dumnezeu care revarsă peste cei aleşi ai săi har peste har. Conştient că aceste daruri divine le-am primit gratuit, nu-mi rămâne acum decât să celebrez cu drag Euharistia şi să-l vestesc lumii pe Cristos, cu bucurie, prin toată existenţa mea" (Pr. Toma Dămătărc).