Ziua Socială a Studenților, ediția a XII-a

Pe data de 02.03.2024, în Aula Magna a Institutului Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, a avut loc Ziua Socială a Studenților. Întreaga zi a avut în vedere tema Religie și profeție. Locul și rolul lor în societate. La acest eveniment au participat rectorul seminarului pr. Ștefan Lupu, corpul didactic, studenții catolici din Iași împreună cu seminariștii și toți cei care au dorit să fie prezenți.

Rectorul seminarului, părintele Ștefan Lupu a deschis evenimentul de anul acesta, cu un salut călduros adresat organizatorilor, părintelui Lucian Farcaș și părintelui Fabian Doboș, conferențiarilor și tuturor celor care au ales să participe la activitate. Părintele Fabian Doboș, moderatorul primelor trei prelegeri, în prologul evenimentului l-a parafrazat pe scriitorul francez André Malraux, întrebând auditoriul: „Secolul XXI va mai fi religios, da sau nu?”

Prima conferință, intitulată Formalism religios versus spirit profetic. Două ipostaze ale religiei în Sfânta Scriptură, a fost prezentată de părintele Iosif Antili, care a atins problema formalismului religios și ne-a reamintit importanța spiritului profetic pe care l-am primit încă de la botez. Profeții demască formalismul religios. Biserica trebuie să  trăiască cu patos, cu entuziasm spiritul profetic.

Cea de-a doua conferință a fost expusă de către Prof. univ. dr. hab. Ioan Alexandru Tofan, din cadrul Facultății de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice. Titlul prelegerii sale a fost Tradiție și ecumenism la Părintele Andrei Scrima. Acesta a vorbit despre al II-lea Conciliu din Vatican ca un eveniment ecumenic marcat de o experiență intersubiectivă. Ecumenismul înseamnă redescoperirea aproapelui. Andrei Scrima afirma următoarele: „Drumul către tine însuți trece prin celălalt”.

A treia conferință a fost susținută de părintele Lucian Păuleț. Aceasta a fost intitulată Biserica, instituție și profetism în gândirea lui K. Rahner și Y. Congar. Părintele a evidențiat asemănările și diferențele dintre cei doi teologi. Prin analiza sa, ne-a adus în prim plan importanța pe care au avut-o acești „profeți” ai timpului lor în Biserică.

A urmat apoi Sfânta Liturghie, celebrată de către pr. Ștefan Lupu, alături de mai mulți preoți profesori, precum și de studenții și oaspeții prezenți. În cadrul predicii, pr. Lucian Farcaș ne-a oferit o înțelegere mai aprofundată a parabolei „Fiului risipitor”, parabolă ce a reprezentat Evanghelia zilei. După masa euharistică, spirituală, a urmat apoi momentul prânzului, în care toți participanții și-au încărcat bateriile pentru cea de-a doua parte a zilei.

După o scurtă pauză, a urmat cea de-a patra conferință, Biserica, spațiu de manifestare socială. Rolul Bisericii în dezvoltarea asistenței sociale din România, prezentată de Asist. univ. drd. Ramona Ciobanu, din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, a avut în introducere motto-ul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului: „plini de bucurie în speranță” (Rom 12,12). Primii care au manifestat o formă de asistență socială au fost apostolii, iar acest spirit a cuprins întreaga Biserică. Foarte multe suflete au beneficiat de implicarea Bisericii, care a dăruit ajutor și sprijin celor ce aveau nevoie.

Momentele următoare au fost dedicate întâlnirilor pe grupuri, workshop-urile, în care participanții au putut discuta și împărtăși unii cu alții propriile idei cu privire la rolul pe care religia și profeția îl au în inima și în familia fiecăruia, precum și manifestarea acestora în societate. Roadele discuțiilor pe grupe au fost prezentate ulterior, în cadrul concluziilor în plen, de câte un reprezentant desemnat din cele trei grupe.

Ziua Socială a Studenților s-a încheiat într-o notă de bucurie și emoție, întrucât, în capela seminarului, inimile participanților au fost încălzite de vocile membrilor corului „Viventi”, care au abordat un repertoriu divers și atrăgător, sub conducerea tânărului dirijor Florin David.

Le mulțumim tuturor celor ce și-au adus contribuția și au făcut posibilă desfășurarea acestei zile, începând cu Institutul Teologic „Sf. Iosif” din Iași, care dă dovadă, an de an, că este o gazdă primitoare, continuând cu profesorii invitați și moderatorii acestei zile, care au fost călăuze pentru fiecare în parte, și ajungând la studenți, cei ce se află în centrul acestei zile.

                                                                                                                                                    Panaitescu Dominik