Pelerinaj Sighetu Marmației 2024

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, Seminarul nostru a organizat un pelerinaj în Sighetu Marmației desfășurat între zilele 1–4 mai. „Memorialul Durerii” a fost obiectivul central al întregii călătorii, deoarece acolo episcopul Durcovici a suferit din cauza fidelității sale în credință față de Dumnezeu. După cum bine știm, închisoarea comunistă din Sighet a fost casa terorii atât pentru preoții și episcopii Bisericii lui Cristos, cât și pentru oamenii de cultură ai vremii.

În prima zi seminariștii, împreună cu părintele rector și preoții formatori, au celebrat liturghia de deschidere a pelerinajului la sanctuarul Marian din Cacica, cerând ajutor și ocrotire de la Dumnezeu prin mijlocirea Sf. Fecioare Maria. Spre seară, înainte de a ajunge la Sighet s-a făcut un popas și la Mănăstirea Bârsana unde a fost admirat stilul maramureșean arhitectonic mănăstiresc și tabloul pitoresc specific zonei.

În programul din a doua zi au fost trecute pe listă următoarele locuri: Biserica Romano-Catolică ,,Sf. Nicolae” din Baia Mare, unde părintele Franț Felix, parohul locului, ne-a primit pentru a celebra Sf. Liturghie; Biserica Romano-Catolică ,,Sf. Treime” în care am intonat imnul „Regina Coeli”; muzeul de mineralogie; Mănăstirea Greco-Catolică Sfânta Maria a surorilor Baziliene; iar ultima oprire a fost la Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” din Șișești care cuprinde casa parohială (secolul al XVIII-lea), școala, Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor (1890) și mormântul părintelui Vasile Lucaciu.

Ziua a treia a avut o organizare concentrată pe urmele martirilor care au murit pentru Adevăr, fiind vizitate următoarele: Cimitirul Central din Sighet, unde după recentele studii ale istoricilor se spune că acolo a fost aruncat trupul neînsuflețit al Fericitului episcop martir Anton Durcovici; Memorialul Victimelor Comunismului și la finele zilei Sfânta Liturghie a fost celebrată în frumoasa biserică Romano-Catolică „Carol Borromeu”, după care ne-am îndreptat spre Cimitirul Săracilor. În următoarele ore, am pătruns și mai adânc în spiritul maramureșean, vizitând localitatea Săpânța, unde se află faimosul „Cimitirul Vesel”. Ultima noastră oprire a fost în localitatea Huta-Certeze, la Parohia Romano-Catolică ,,Sf. Ioan Nepomuk”, fiind primiți cu căldură de către parohul comunității, pr. Fromherz Attila.

Sâmbătă de dimineață ne-am pornit spre casă dar nu înainte de a mai vizita câteva locuri: Cascada Cailor, unde am admirat frumusețea munților și ultima oprire cu ocazia căreia am celebrat și Sfânta Liturghie, a fost la Biserica Romano-Catolică ,,Sf. Ludovic” din Cârlibaba.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru zilele frumoase pe care le-am petrecut împreună și sincere sentimente de gratitudine față de toți binefăcătorii Seminarului nostru care au contribuit la înfăptuirea acestui pelerinaj.

                                                                                                                                                      Panaitescu Dominik