Concertul de colinde la Nașterea Domnului (18 decembrie 2020)

Corul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi a susţinut tradiționalul Concert la Nașterea Domnului în Capela Institutului, vineri, 18 decembrie 2020, ora 18.00. Sub îndrumarea Pr. Eduard Soare, profesor la același Institut, seminariștii împreună cu un grup de preoți din dieceza de Iași, absolvenți ai aceluiași Institut, au dorit să vestească tuturor oamenilor de bună voință că Pruncul Isus, născut în sărăcie, care a venit să ne mântuiască, vrea să fie alături de orice om care își deschide inima cu simplitate și sinceritate.

Concertul poate fi vizionat accesând acest link: https://www.youtube.com/watch?v=Zs29UFbdCwY

 

Dumnezeu nutrește pentru noi o iubire atât de puternică încât nu poate rămâne departe; iese din El însuși și vine în mijlocul nostru, împărtășind pe deplin condiția noastră. Răspunsul pe care Dumnezeu l-a dat în Isus Cristos la strigătul nostru depășește infinit așteptările noastre. Numai Dumnezeu care este iubire și iubirea care este Dumnezeu putea alege să ne mântuiască pe această cale. Dacă vrem să-l găsim pe Dumnezeul devenit prunc, atunci trebuie să coborâm de la înălțimea rațiunii noastre. Trebuie să depunem falsele noastre certitudini, mândria noastră intelectuală, care ne împiedică să percepem apropierea lui Dumnezeu. Trebuie să urmăm drumul interior, spre simplitatea exterioară și interioară, care face inima capabilă să vadă.

Crăciunul nu este o simplă aniversare a nașterii lui Isus, ci celebrarea Misterului care a marcat și continuă să marcheze istoria omului – însuși Dumnezeu a venit să locuiască în mijlocul nostru, s-a făcut unul dintre noi.

La Crăciun noi întâlnim duioșia și iubirea lui Dumnezeu care se apleacă asupra limitelor noastre, asupra slăbiciunilor noastre, asupra păcatelor noastre și se înjosește până la noi. Acesta este marele dar pe care Dumnezeu Tatăl ni l-a făcut în Fiul său preaiubit. Cel care nu reușește să dăruiască un pic din el însuși, dăruiește mereu prea puțin. Misterul Întrupării arată că Dumnezeu nu a făcut așa: nu a dăruit ceva, ci s-a dăruit pe Sine însuși în Fiul său Unicul Născut. Acesta este modelul dăruirii noastre, pentru ca relațiile noastre să fie conduse de gratuitatea iubirii.

Domnul să dăruiască lumii, rănite de atâtea conflicte, pace și stabilitate. Fie ca El să pună capăt violențelor, să favorizeze deplina reconciliere, să dăruiască o reînnoită vigoare în edificarea binelui comun tuturor componentelor societății, să susțină perspectivele de dialog și colaborare. Pruncul pe care îl contemplăm este mântuirea noastră! El a adus lumii un mesaj universal de reconciliere și de pace. Să ne deschidem inimile față de El și să îl primim în viețile noastre. Să îi repetăm cu încredere și speranță: „Veni ad salvandum nos!” „Vino și ne mântuiește!”.

Vă dorim vouă și celor dragi ai voștri, în special celor suferinzi și greu încercați, să celebrați un Crăciun cu adevărat creștin, în așa fel încât și schimburile de urări să fie expresia bucuriei, că Dumnezeu este aproape de noi și vrea să parcurgă împreună cu noi drumul vieții. Crăciun fericit!

Paul Balint,

seminarist în anul III