În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, profitând de zilele libere prilejuite de sărbătoarea Sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, comunitatea seminarului a întreprins o scurtă vizită prin diverse parohii din Dieceza de Iași. Ascultând intenția papei Francisc comunitatea seminarială a ieșit dincolo de porțile Institutului pentru a întâlni Biserica vie, pentru a-i întâlni pe credincioșii datorită cărora și pentru care se realizează formarea de preoți în cadrul seminarului. Cu această ocazie am dorit să le mulțumim tuturor credincioșilor care de-a lungul anilor au sprijinit Seminarul nostru.
Marți dimineața, cu micile bagaje pregătite ne-am îmbarcat pentru drum cerându-i bunului Dumnezeu prin rugăciune ca acest moment de comuniune cu Biserica locală pe care seminariștii se pregătesc să o slujească ca preoți să aducă roade bogate. Prima oprire a fost la Nicolae Bălcescu. Întâmpinați de părintele paroh, Marius Adam sr., am pășit pragul unei biserici bogată atât în frumusețe, cât și în istorie. Am pășit cu sfială pe poteca timpului alături de dl. Iulian Bucur, etnograf în cadrul Muzeului de Istorie din Bacău, și am întâlnit istoria catolicilor din zona Bacăului.
Următoarea oprire a fost la Pralea, o mică comunitate de pe meleagurile băcăoane care niciodată nu s-a ferit să vâre adânc mâna traista de bunuri și de rugăciuni pentru cei care urmează să fie păstori de suflete. Alături de ei am participat la Sfânta Liturghie, și cu bunăvoința părintelui paroh, Richard Vasilică Toth, am servit la masa parohială prânzul. După momentul culinar am avut parte de un moment nou pentru unii, vizitând fosta cabană a soților Ceaușescu din pădurile de lângă Pralea. Pr. Valentin Aenoaei ne-a prezentat pe scurt istoria locurilor.
Mai departe drumul ne-a condus către Târgu Ocna unde ne-am unit în rugăciune cu comunitatea păstorită de pr. Ciprian Bulai, recitând împreună rozariul și participând la jertfa Sfintei Liturghii. Tot ospitalitatea acestei comunități în frunte cu părintele paroh, este cea care ne-a pus la masa de seară unde am putut trăi un scump moment de comuniune fraternă și dincolo de zidurile seminarului.
În cele din urmă, la ceas de seară ne-am cazat la Slănic Moldova unde părintele paroh, Butacu Benone ne-a pregătit un pat unde oasele plimbate în lung și lat să-și găsească o odihnă binemeritată. Astfel, pe 1 decembrie, în zori de zi, ne-am trezit cu forțe proaspete revigorate întru rugăciune, pentru a porni din nou la drum. După câteva clipe de destindere și plimbare prin stațiunea Slănic Moldova, pașii ni s-au îndreptat către cimitirul local. Alături de oficialitățile locale și de frații noștri întru credință ortodocși, am sărbătorit Ziua Națională a României, cinstind memoria eroilor al căror sânge și a căror sudoare a făcut să rodească națiunea română de care ne bucurăm astăzi.
Înflăcărați de sentimentul de apartenență națională și de înrădăcinare în istoria scrisă de înaintașii noștri ne-am continuat drumul către Onești. Acolo am vizitat sanctuarul capucin unde ne-a așteptat Fericitul Ieremia Valahul, și parohia „Sfinții Petru și Paul” întâmpinați fiind de părintele paroh Gheorghe Cojocaru. Bunătatea lui împreună cu cea a fraților capucini ne-a mijlocit încă o punere la masă.
Bucuroși ne-am îmbarcat pentru o ultimă oprire în peregrinarea noastră: Săbăoani. Am vizitat toate cele patru biserici parohiale și ne-am adunat cu toții pentru o Sfântă Liturghie în biserica „Sfântul Arhanghel Mihail”. După acest apogeu al drumului nostru ne-am îndreptat în cele din urmă către casă. Însă nu oricum, ci cu sufletele mai pline de zel întru pregătirea noastră în vederea Sfintei Preoții, pentru că am văzut cu ochii noștri parte din cei pentru a căror mântuire urmează să slujim în via Domnului. Le mulțumim tuturor credincioșilor, părinților parohi și vicari care ne-au primit, preoților de la seminar care au spijinit această ieșire din ritmul cotidian.
Ciprian Fechetă