Înmânarea diplomelor de bacalaureat în teologie

Marți, 17 mai 2022, cu ocazia sărbătoririi a 8 ani de la beatificarea episcopului Anton Durcovici, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în capela seminarului din Iași de către PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, ultima generație de preoți care au terminat seminarul (în anul 2021) au primit din mâinile PS Iosif diplomele de bacalaureat în teologie acordate de Universitatea Pontificală Laterană, căreia îi este afiliat și Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași.

La ora 12.00, cu toată comunitatea seminarului adunată în jurul Sfântului Altar – formatori, profesori, seminariști, surori – preoții care nu cu mult în urmă părăseau clădirea seminarului pentru a merge în secerișul Domnului au celebrat o Sfântă Liturghie împreună cu păstorul lor, PS Iosif Păuleț. Au fost prezenți: pr. Ionuț Lucian Minac, pr. Richard Mihail Gundel, pr. Marian Păuleț, pr. Claudiu Ignațiu Doboș, pr. Eduard Cristian David, pr. Narcis Budău, pr. Toma Dămătărc, pr. Liviu Leonard Antili și pr. Ștefan Simon, uniți în rugăciune cu colegii lor care nu au putut ajunge.

În cadrul celebrării, cuvântul de învățătură a fost oferit de pr. Ștefan Lupu, rector al seminarului. Având în jurul lui câteva dintre cei ce constituie un rod al seminarului, el a subliniat importanța și dimensiunile preoției. La aceste gânduri s-a adăugat și îndemnul PS Iosif Păuleț de la sfârșitul celebrării, prin care a atras atenția că preoția crește în seminar, de aceea trebuie să îl iubim, să ne rugăm pentru el și să ne amintim necontenit frumusețea locului în care cresc vocațiile la Sfânta Preoție.

A urmat momentul înmânării diplomelor de bacalaureat în teologie acordate de Universitatea Pontificală din Lateran la care este afiliat Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. Această afiliere vorbește despre contactul nostru neîntrerupt cu papa, despre faptul că formarea în seminar vizează nu o chestiune locală, ci lucrează spre edificarea Bisericii universale.

Ciprian Fechetă