Misionari și martori, amintiri și împărtășiri

Astăzi, 18 octombrie, noi, Robu Alexandru-Sergiu, Chichiriță Mihai şi Albu Alexandru, trei seminariști ai anului V de la Seminarul mare din Iași, am avut parte de un moment de împărtăşire misionară. La aproximativ un an de la momentul în care am primit mandatul misionar din mâinile PS Iosif Păuleț şi la aproximativ două luni de la întoarcerea noastră în sânul familiilor noastre, am avut ocazia să împărtăşim din realizările noastre, trăirile, satisfacțiile vieții de misionar, dar şi din dificultăți. Pentru cei mai mici a fost un moment în care au luat contact prima dată cu realitățile misiunilor Diecezei de Iaşi.

Chiar dacă noi am fost misionari ad gentes, la alte popoare, fiecare dintre noi poate fi misionar ducându-l pe Cristos acolo unde el trăieşte: în comunitatea natală, în familia sa, în cercul său de prieteni sau la locul de muncă.

Implorăm azi pe bunul Dumnezeu, pentru a-i proteja pe preoții misionari de orice pericol în munca lor grea şi plină de primejdii (Alexandru-Sergiu Robu).

 

Experiențele de viață avute în Kenya le-am dobândit atunci când mă întâlneam cu oamenii. Toţi localnicii pe care îi întâlneam în misiune aveau zâmbetul pe buze, în ciuda faptului că poate nu aveau ce să mănânce acasă, ori membrii ai familiei sufereau de anumite boli. Am avut ocazia să întreb un astfel de om cum de poate fi așa de senin și de lipsit de griji? Acea persoană mi-a răspuns că nu este chiar lipsită de griji; dar poate fi așa senină datorită faptului că știe că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a fi totul bine pentru toți, atât pentru el și familia lui, cât și pentru aproapele său, iar mai departe Dumnezeu îi va oferi ceea ce îi lipsește.

Expresia uzuală a localnicilor este God willing (voinţa lui Dumnezeu) și eu consider că această abandonare în mâna providenţei le umple cu seninătate viaţa localnicilor din Maikona (Alexandru Albu)

 

Aș dori să spun câteva cuvinte despre experiența mea misionară în Kenya pornind de la cuvintele Maicii Tereza de Calcutta: „Unii oameni apar în viața ta ca o binecuvântare. Alții, ca o lecție”. Cam așa pot descrie și trăirile mele din misiunea din Maikona, Kenya. A fost o experiență care m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă să fii fericit prin suferință, ce înseamnă să râzi, deși poate viața nu-ți oferă motive pentru a râde.

Perioada petrecută în misiune m-a ajutat să mă pregătesc mai mult pentru Sfânta Preoție, să știu cum să-i ajut pe oameni în problemele lor, dar în același timp să știu că și eu voi fi ajutat la rândul meu prin simplitatea lor, simplitate ce va trebui să-mi devină model. În Maikona am întâlnit oameni dornici să-l cunoască pe Dumnezeu, dornici de iubire. Am avut ocazia să văd ce înseamnă să-ți trăiești credința într-un mod autentic, dar simplu.

Au fost nouă luni care m-au ajutat să-mi deschid noi orizonturi. De aceea le mulțumesc tuturor acelora care au făcut posibilă această experiență misionară (Mihai Chichiriță).

 

Mihai, Alexandru, Alexandru