Olimpiada Națională de Religie Catolică

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2022, aproximativ 150 de elevi au participat la Olimpiada Națională de Religie Catolică, care a avut la Iași. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli și alte instituții religioase și civile.

Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 27 aprilie, la Palatul Culturii, o clădire emblematică a Iașului. Întreaga festivitate a fost coordonată de pr. prof. Petru Sebastian Tamaș. Aceasta a început prin intonarea Imnului Național al României, interpretat de Schola Cantorum al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. Apoi au luat cuvântul diverși organizatori, profesori și persoane reprezentative ale Iașului: dl. Romeo Moșoiu, secretar de stat, dna. Luciana Antoci, inspector școlar general, ES Iosif Păuleț, episcop de Iași, dl. Bogdan Cojocariu, prefect, dl. Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean, pr. dr. Ștefan Lupu, președintele comisiei centrale și totodată rectorul seminarului diecezan, și dna. Denisa Elena Mănoiu, președintele executiv.

La ora 18:00 a aceleași zile a avut loc sfânta liturghie la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, prezidată de ES Iosif Păuleț, la care au fost prezenți toți participanții la olimpiadă. În cadrul predicii, ES Iosif Păuleț i-a îndemnat pe elevi să „fie mai buni, pentru a face o lume mai bună” și totodată să lupte împotriva tendinței de a păcătui. El spunea că acest bine poate fi înfăptuit doar prin luptă, nu doar cu forțele proprii, ci „implorând de la Dumnezeu în rugăciune ajutorul și harul său”.

Joi, 28 aprilie, elevii au participat împreună la sfânta liturghie în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, care a fost animată prin instrumente de către seminariști. Liturghia a fost prezidată de pr. dr. Iosif Antili, care i-a îndemnat pe elevi, în cadrul cuvântului de învățătură, să păstreze în ei flacăra credinței în această lume puternic secularizată. Tot aici elevii au susținut, după micul dejun, examenul propriu-zis al Olimpiadei. După-amiaza, aceștia au vizitat diverse atracții turistice ale Copoului, dintre care merită amintite Teiul lui Eminescu și Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Cina festivă a avut loc la vestitul restaurant „La Castel”.

Vineri, 29 aprilie, dis-de-dimineață, elevii au avut parte de „Iașul Istoric”, un program turistic în cadrul căruia au vizitat diferite elemente culturale ale Iașului: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prima universitate din România, Piața Mihai Eminescu, faimoasă pentru numeroasele sale monumente istorice, Piața Unirii, renumită mulțumită importanței sale pentru istoria României, Catedrala Mitropolitană din Iași, în care se găsesc moaștele Sfintei Parascheva, și Palatul Roznovanu, actualul sediu al primăriei din Iași.

Seara, începând cu ora 20:30, elevii au participat la programul cultural-recreativ organizat de studenții din anul IV al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. Acest program a început prin prezentarea teologică a elementelor din capela institutului, realizată de seminaristul Marius Gherghel. Pe urmă a urmat un concurs de tip „bingo” pe patru echipe, condus de seminaristul Celestin Burcă. La sfârșitul acestui concurs, atât elevii cât și seminariștii au cântat împreună „Cristos a înviat”.

Sâmbătă, 30 aprilie, elevii au participat din nou la sfânta liturghie în cadrul seminarului mare din Iași, care a fost prezidată de data aceasta de către pr. dr. Ionuț-Eremia Imbrișcă. Prin omilie, pr. Ionuț i-a îndemnat pe elevi să dea în continuare mărturie, prin cuvinte dar și prin viața lor, despre credința lor. A urmat apoi festivitatea de premiere, a cărui moderator a fost pr. prof. Petru Sebastian Tamaș. La această festivitate a participat ES Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, dna. Luciana Antoci și dna. Denisa Elena Mănoiu.

Marius Gherghel, student în anul IV

 

Impresii ale celor care au participat la aceste zile cu privire la seminarul nostru:

 

  • „Am fost impresionat de Mulțimea de oameni care au participat la această olimpiadă in pofida restricțiilor din ultimii doi ani afectați de pandemie. La seminar am avut oportunitatea de a ne recrea. După acest greu examen am participat cu uimire la momentul organizat de studenții din anul IV al institutului. Am fost foarte captivat de divertismentul creat de ei” (Gabriel Fechită, clasa a XII-a, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași)

 

  • „Aceste zile petrecute in seminarul mare din Iasi nu ar fi avut o semnificație atât de profunde fără sprijinul fratern al seminariștilor, care au dat dovada de un adevărat model de prietenie si de credință. Aceștia m-au încântat și m-au surprins prin programul cultural de vineri seară si prin animarea liturghiei de joi. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru clipele frumoase petrecute alături de ei” (Dragoș Gabriel Barticel, clasa a IX-a, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” Roman)

 

  • „Mie mi-au plăcut foarte mult la seminar studenții, pentru că aceștia sunt primitori, respectuoși și prietenoși – pe scurt, sunt oameni de treabă. Aici am cunoscut foarte mulți copiii și mi-am făcut mulți prieteni noi. Am fost foarte mulțumit de condițiile din seminar. Mi-a plăcut in special liturghia celebrată în seminar” (David Roja, clasa a VI-a, Școala gimnazială Botiz, Satu Mare)

 

  • „Pentru mine aceste zile au avut un farmec deosebit, mai ales datorită seminarului mare din Iasi, în cadrul căruia au fost momente fantastice organizate de seminariști . Mi-a plăcut in special liturghia de joi dimineața și programul cultural organizat de anul IV. Sper ca în viitor să se organizeze mai multe concursuri și evenimente naționale în acest seminar” (Petruț Vaszi, clasa a XI-a, Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” Bacău)

 

  • „În urma acestor zile, am o impresie foarte bună despre Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, pentru primirea călduroasă și familială, pentru foarte buna diaconie a seminariștilor și a surorilor din aceasta casa, în care am simțit împreuna bucuria celui înviat ca într-o familie. Au fost zile cu dar și zile cu har. Am fost impresionat in mod special activitatea seminariștilor și a preoților care au fost alături de noi. Mi-a plăcut în mod deosebit prezentarea teologică a capelei” (pr. Ilie Arieșan, profesor de religie greco-catolică la Liceul Național Liviu Rebreanu din Bistrița)

 

  • „Zilele Olimpiadei Naționale de Religie au fost cu adevărat zile pline de har, în care am creat prietenii noi, prietenii care au la bază aceiași dragoste față de Cristos cel Înviat. Mă bucur că am putut întâlni așa de multe persoane care împărtășesc aceleași valori ca și mine, rugându-mă ca această lumină a credinței pe care au adus-o comunității seminariale din Iași să ardă din ce în ce mai tare și să cuprindă întreaga lume! CRISTOS A ÎNVIAT!” (Ionuț Irinel Robu, seminarist în anul I)

 

  • „Au fost zile binecuvântate, zile frumoase, zile în care ne-am bucurat de prezența fraților noștri și a surorilor noastre mai mici în Seminarul diecezan! Am legat prietenii, am aflat lucruri noi, am petrecut momente frumoase împreună, astfel lăudându-L pe Domnul pentru toate câte ne-a dat! Multe haruri și binecuvântări!” (Laurențiu Daniel Timaru, seminarist în anul IV)